Як приготувати томатний сік на зиму

Доброго дня шановні читачі vkusniahka.ru

З самого дитинства моїм улюбленим соком був томатний. Пам’ятаю, він продавався в магазинах в 3-х літрових банках, а в кулінаріях і кафетеріях на розлив у стаканчиках. Який же він був тоді смачний. А ось сучасний томатний сік, мені не подобається. Це не сік, а томатна паста, розведена водою. Тому я готую томатний сік у домашніх умовах, зробити це простіше простого, були б помідори і бажання. Сьогодні ці справою впорався навіть мій 4-х річний помічник (правда відмивала я після такої допомоги і стіл і стіни ). Погода нас в цьому році погода балувала, на дачі помідор зросла солити, не пересолити. Ті, що поровней і покрасивей будуть закатані в банки, а ось з тих, що трохи зіпсовані, кострубаті або просто великі я варю томатний сік на зиму.

Що б приготувати томатний сік на зиму нам потрібно

  • Помідори
  • Сіль
  • Цукор

З одного кілограма томатів виходить приблизно 1 літр соку.

Томати добре промиваю у воді, потім вирізаю зіпсовані місця і ріжу на шматочки помідори. Складаю нарізані помідори в каструлю, наливаю на дно трохи води (¼ склянки щоб на денці томати не пригоріли) і ставлю каструлю варитися на повільний вогонь.

Поступово, томати починають увариваться дають сік і закипають. Даю їм трохи поваритися хвилин 10 не більше, вимикаю вогонь, даю томатам трохи охолонути. Потім захололі, але ще теплі томати протираю через сито. Від того наскільки добре протирати томати залежить скільки м’якоті буде в соку. У мене в друшляку залишаються тільки шкірка і насіння.

Протертий томатний сік повертаю на вогонь. Додаю в каструлю сіль і цукор. Норма у кожного своя, хто який смак любить. Особисто я додаю по половині столової ложки солі і цукру. Сік виходить злегка підсолений, а якщо комусь мало, то додати солі можна вже перед вживанням.

Після того як сік закипів, даю йому поваритися 15-20 хвилин.

До цього часу у мене вже готові банки для консервування: я їх помила і поставила в духовку стерилізуватися на 15-20 хвилин.

Сік покипел, дістаю гарячі банки з духовки, розливаю в них киплячий сік

і закручую кришками, які у мене теж стерилізувалися в киплячій воді. Цей момент у консервуванні в мене не самий улюблений, все гаряче і банки й кришки і сік. І треба примудритися закрутити кришки міцніше, а в рукавицях це робити не надто зручно. Але, зрештою, і цей етап залишається позаду.

Банки перевертаю вниз кришками, і в такому вигляді вони стоять, поки не охолонуть.

Томатний сік на зиму готовий, прибираємо банки на зберігання.

ПРИЄМНОГО АПЕТИТУ

Я вже давно придивляюся до такого чуда техніки як соковарка, (та, яка алюмінієва, зроблена за типом мантоварки) тільки от ніяк не зберуся її придбати, всі сумніваюся в її практичності. Друзі, у кого є досвід її використання, поділіться в коментарях своїми думками з приводу необхідності і практичності цього кухонного пристосування. Я і мої читачі будемо Вам за це дуже вдячні.

Якщо Вам сподобався рецепт приготування томатного соку в домашніх умовах, поділіться ним з друзями в соціальних мережах.

Всього гарного і до нових зустрічей!

На головну сторінку

© 2017 Будинок знань. Всі права захищені.