Як консервувати огірки і помідори на зиму

Доброго дня шановні читачі vkusniahka.ru

Настав серпень, і це значить, що пора консервувати огірки і помідори на зиму. Томати на дачі стали іти в неймовірних кількостях, і вдома вони вже лежать у всіх кутках і закутках. Як кажуть: «Осінь-запасиха, зима — подбериха». Огірочки на дачі поки ще теж є, значить можна позакривати і асорті помідори та огірки на зиму.

Для початку займуся сортуванням, на консервацію відбираю невеликі міцні томати. Інші, ті, що вимахали і в банку не лізуть, поки відкладаю в сторону, хороші щільні помідори то ж буду влаштовувати в банки, тільки трохи пізніше. Є у мене рецепт, який називається «Половинки» на вигляд помідори виходять не дуже презентабельні, на святковий стіл їх не поставиш, але ті, хто їх спробував, залишаються прихильниками цього рецепта назавжди. Інші томати підуть у томатний сік або лечо.

Що нам потрібно, що б закрутити огірки і помідори на зиму

  • Банки
  • Кришки
  • Помідори
  • Огірки
  • Сіль
  • Цукор
  • Оцет (есенція)
  • Часник-3-4 зубчики.
  • Перець чорний горошок — 10-15 шт.
  • Перець чорний запашний — 5-6 шт.
  • Гвоздика — 3-4 шт.
  • Лавровий лист — 2-3 шт.
  • Морква

 

Помідори я закочую без стерилізації, я маю на увазі ту стерилізацію, коли ставиш банку по плечі у воду, даєш їй покипіти, а потім вже закатываешь кришкою. Я роблю трохи по іншому, і цей варіант мені подобається більше, тому що часу займає менше.

Банки я добре мию під водою з господарським милом), потім ополіскую (теж добре) і ставлю їх стерилізуватися в духовку, хвилин на 15-20.

На дно кожної банки укладаю парасольку кропу, потім накладаю в банку помідори. Чи огірки і помідори, якщо роблю асорті. Кожну помідорки наколюю зубочисткою в районі плодоніжки 3-4 рази. Проколи роблю глибокі, приблизно на пів довжини зубочистки, а то й на всю довжину, якщо розмір дозволяє (тому що від неглибоких проколів толку немає, перевірено багаторічним досвідом). Буває, що проколи робити лінь, якщо закриваєш відразу багато банок, в принципі вид лопнула помідори в банці мене не надто бентежить.

Укладаю томати в банку щільно, зверху залишаю трохи місця, що б додати туди всі приправи.

А яку приправу, шановні читачі мого блогу, використовується для консервації? Поділіться своїми секретами в коментарях.

Наливаю в каструлю воду, даю їй закипіти, і окріп заливаю в банку. . Обережно і поступово, так що б банка не лопнула, якщо вона вже охолола після стерилізації в духовці.

Залишаю помідори постояти, поки вода трохи охолоне, зазвичай до такої температури, що б можна було банку взяти голими руками. Закриваю банку капроновою кришкою з отворами і зливаю воду в каструлю.

Додаю в розсіл, сіль і цукор. На 3-х літрову банку 4 столових ложки солі (без гірки) і 3 столових ложки цукру (з гіркою). У мене консервація зберігається вдома в теплі, тому я роблю розсіл більш насиченим. Якщо банки стоять у погребі, то можна зменшити кількість на 1 ложку (3 солі і цукру 2).

Поки розсіл закипає, я накладаю в банку всі спеції і моркву. Можна ще додати в банку хрін і пекучого перчика (для любителів гостренького). Сьогодні у мене не виявилося ні того, ні іншого.

Розсіл закипів, додаю в каструлю оцет 1 десертну ложку (70%) на 3-х літрову банку, і киплячим розсолом заливаю помідори. Потім банку закриваю кришкою (попередньо стерилізованої в киплячій воді) і закочую банку.

Перевертаю банку вниз кришкою і даю охолонути. Іноді закутую банки зверху чим-небудь, іноді обходжуся без «шуби».

Все, помідори готові, можна прибирати в дальній куток до зими.

ПРИЄМНОГО АПЕТИТУ

Друзі, якщо у Вас є цікаві, смачні, перевірені часом рецепти консервування томатів, і Ви хочете поділитися ними з читачами мого блогу, зв’яжіться зі мною через форму зворотного зв’язку. Я обов’язково приготую томати за цими рецептами і опублікую їх.

Якщо Вам сподобався рецепт огірки і помідори на зиму, поділіться ним з друзями в соціальних мережах. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб не пропустити нові цікаві рецепти.

Всього гарного і до нових зустрічей!

На головну сторінку

© 2017 Будинок знань. Всі права захищені.