Вино з чорної смородини в домашніх умовах

Вино з чорної смородини характеризується запашним ароматом, терпким, насиченим, злегка нудотним смаком. Це домашнє вино користується великою популярністю, проте від його вживання варто відмовитися при наявності каменів у нирках. Зараз ми запропонуємо кілька варіантів приготування цього напою.

Складність приготування чорносмородинового домашнього вина полягає в тому, що ця ягода погано віддає соки, адже має слизову м’якоть. Саме тому напій наполягають на ягідної м’якоті — мезге. Процес настоювання полягає в наступному: ягоди потрібно ретельно промити і перебрати, потім змішати з цукром і потовкти, додати до суміші воду і дріжджі, щільно накрити все кришкою і залишити на два-три дні, щоб мезга забродила, після чого ягоди можна буде почати пресувати (тепер сік буде виділятися набагато швидше).

Після першого пресування вичавки не викидають, а ще додають до них воду і знову залишають на два-три дні, після чого повторюють пресування і вторинний сік змішують з першим. Тепер вже можна буде готувати сусло — додавати до соку воду і цукор (в залежності від рецепту). Чорносмородиновий вино дуже швидко бродить і добре освітлюється.

Рецепт 1

Вам знадобиться три кілограми чорної смородини, три літри води і кілограм цукру. Ягоди потрібно потовкти до утворення кашки, нагріти воду з цукром, щоб той повністю розчинився. Потім цукровий сироп потрібно охолодити і залити ним ягідну кашку. Вино наливають у скляну ємність і бродить приблизно 6-7 днів. Коли процес бродіння закінчиться, вино потрібно процідити і пропустити через шар вати, після чого розлити по пляшках і закупорити пробками, змоченими у вині. Зберігається таке вино в прохолодному темному місці.

Рецепт 2

Вам знадобиться 3-4 кілограми чорної смородини, 2 літри води і 1 кілограм цукру. Промиту смородину необхідно висипати в каструльку відповідних розмірів і додати 0,5 кілограма цукру, влити туди воду і перетовкти ягоди в пюре за допомогою кухонного комбайна. Потім ємність потрібно накрити марлею і залишити на тиждень бродити, щодня помішуючи, а з четвертого дня додаючи по сто грамів цукру.

Коли пройде сім днів, майбутнє вино потрібно перелити в пляшку і щільно закупорити кришкою. Важливо щоб в кришці була проріз для спеціальної трубки, завдяки чому макуха буде опускатися в осад. Через 2-3 дні потрібно додати ще 100 грамів цукру і дати йому розтанути. До остаточної готовності залишиться ще 3 тижні. Після цього можна буде розлити вино по пляшках і відправити в прохолодне темне місце, причому зберігати пляшки треба в горизонтальному положенні. В результаті ви отримаєте вино з кислотою, характерною для смородини, терпкістю, а також приємним післясмаком.

Рецепт 3

Черносмородиновые гарні вина для приготування глінтвейну, лікерів, а також додавати в різні страви з м’яса, наприклад. Вина з однієї смородини сподобаються любителям кислих вин, а ось якщо до них додати деякі інші компоненти, букет вина знайде нові відтінки і фарби. Смак напою стане більш цікавим і сподобається всім небайдужим до слабких алкогольних напоїв.

Для цього рецепта вам знадобиться 5 кілограмів чорної смородини і 10 кілограмів червоного винограду, а також 0,5 кілограма цукру.

Для прискорення процесу виділення соку, потрібно по черзі пропустити виноград і смородину через соковижималку. Після цього у виноградний сік, нагріте до 30 градусів, додати цукор і смородиновий сік. Суміш потрібно перелити в скляну тару на 7-10 днів поставити на бродіння.

Коли бродіння закінчиться, вино потрібно процідити і пропустити через шар вати, потім розлити по скляних пляшках, закупорити їх пробками, змоченими у вині, і поставити на зберігання в горизонтальному положенні в прохолодне темне місце.

Рецепт 4

Лікер з чорної смородини і листя вишні. Для його приготування вам знадобиться стакан чорної смородини, 100 листя вишні, 10-15 листя чорної смородини, 2 літри води, 500-600 грамів цукру, півтори чайних ложки лимонної кислоти, а також пляшка доброї горілки або 250 грамів спирту.

Вимиті ягоди і листя необхідно залити водою і кип’ятити на слабкому вогні протягом 25-30 хвилин. Отриманий відвар потрібно злити, додати в нього лимонну кислоту і цукор і довести до кипіння, щоб цукор розчинився. Сироп потрібно процідити через марлю і охолодити. В охолоджений сироп додається горілка або спирт, і напій готовий до вживання.

Цей напій є незамінним для легкої вечірки. Він не тільки дуже смачний, але і корисний, а також економічний, адже витративши зовсім небагато спиртного, ви отримаєте більше двох літрів смачного лікеру. Він також дуже швидкий і простий у приготуванні.

Рецепт 5

Вино з чорної смородини і чорниці. Основу вина становить чорна смородина (6 кілограмів), до якої додають чорницю (приблизно півтора літра) для отримання більш густого відтінку, а також 250 грамів родзинок (з кісточками або без).

Для приготування вина потрібно взяти 25-літровий бак для харчових рідин, який герметично закривається. Вимиту чорницю і смородину необхідно пом’яти, щоб виділився сік, потім помістити в каністру 4 кілограми цукру, а потім ягідну кашку. Після цього у бак потрібно налити 2 літри кип’яченої води і додати пакет винних дріжджів. Але якщо сухих винних дріжджів немає, підійдуть і звичайні сухі дріжджі для випічки (пакетик на 20-30 літрів вина).

Родзинки необхідно залити літром окропу, а коли вода охолоне, все потрібно вилити в бак до решти інгредієнтів і закрити його кришкою з водяним затвором. Якщо затвор не вийде, його можна зробити з крапельниці — взяти гумову трубочку від крапельниці, вставити її в отвір у кришці, а другий кінець опустити до підлоги в баночку з водою. Вино має булькати протягом тижня. Якщо булькати перестане, треба потрусити каністру. Протягом бродіння важливо щоб каністра перебувала в теплі при кімнатній температурі.

На восьмий день з каністри потрібно видалити частину ягід, які спливли на поверхню (приблизно половину), долити два літри води і додати 2 кілограми цукру, перемішати все і повернути затвор на місце.

Після цього ще протягом тижня або півтора тижнів потрібно почекати, поки булькання в затворі не припиниться. Далі рідина потрібно пропустити через друшляк або сито для видалення всього макухи. Потім потрібно два дні почекати, ще раз більш ретельно профільтрувати рідину і перелити її в іншу ємність. Вино потрібно зберігати протягом семи днів у відносній прохолоді (при температурі приблизно 15 градусів).

Ніж температура буде нижче, тим більше буде сухим вино (міцність залежить від кількості цукру — максимум виходить 18 %). Після цього вино вже можна розлити в пляшки і прибрати їх на зберігання в холод. А можна і всю ємність прибрати в холодний підвал.

Бажаємо вам успіхів в домашньому виноробстві!

Ссылка на основную публикацию
"