Калорійність смажених, тушкованих і запечених баклажанів

продукт
калорійність
білки
жири
вуглеводи

баклажан
24 ккал
1,2 м
0,1 г
4,5 г

баклажан смажений
95,5 ккал
2 г
5,7 г
8,9 г

баклажан тушкований
41,3 ккал
1,1 г
1,9 м
5,1 г

баклажан печений
69,2 ккал
1,2 м
5,2 г
6,8 г

баклажан консервований
49 ккал
0,9 г
0,7 г
7,3 г

Баклажани є близькими родичами помідорів. Це рослина роду пасльонових, досить поширене у всьому світі. З них готують безліч страв, їх запікають, смажать, роблять ікру, маринують, солять, використовують в різних національних стравах. Баклажан вперше культивували в Індії, звідти він поширився по світу завдяки Арабському халіфату. В Європу баклажан потрапив в п’ятнадцятому столітті.

Як правильно вибирати баклажани: кращим варіантом будуть молоді плоди, шкірка у них повинна бути тонкою і гладкою, плодоніжка — зеленою. Плід бажано щоб був пружним, тобто при натисканні ямка повинна тут же зникати. Молоді плоди можна їсти навіть в сирому вигляді, є сорти, які виведені спеціально для цього. Калорійність баклажана в сирому вигляді дуже мала. Але в традиційної європейської кухні баклажани, переважно, йдуть у страви з термічною обробкою. Справа в тому, що баклажан належить до сімейства пасльонових, а все це сімейство отруйно в тій чи іншій мірі. Довгий час (до 18 століття) вважали, що помідори теж отруйні. Сорти, які можна їсти сирими, популярні в Індії, де баклажани культивують досі використовують різні види баклажана для різних страв.

Скільки калорій в баклажанах

Калорійність баклажана в сирому вигляді низька, всього 24 ккал на сто грам, але в сирому вигляді його практично не їдять (хіба що в незначній кількості і зовсім молоді плоди). Чому так відбувається? Справа в тому, що знамениту гіркоту сирому баклажана надає речовина соланін М (мелонген), схоже на те, що надає специфічну гіркоту позеленевшему картоплі. Це слабкий отрута, отруїтися їм дуже важко, та й кому прийде в голову з’їсти стільки горького баклажана? Для того, щоб прибрати гіркоту, а заодно нейтралізувати мелонген, баклажани, по-перше, замочують у солі і віджимають одержаний сік, а по-друге, використовують у стравах, в яких баклажан проходить термічну обробку (або маринують). Чим більш зрілі плоди, тим більше в них гіркоти (мелонгена). У хороших баклажанів повинна бути біла м’якоть і недостигле насіння.

Баклажани цінні для дієтичного харчування тим, що багаті клітковиною, вітамінами С і В6, мінералами (кальцієм, залізом, фосфором і калієм), білками рослинного походження. Калорійність баклажана спочатку складає 24 ккал на сто грам, але страви з нього, у зв’язку з тим, що баклажан добре вбирає жири, а готують його переважно з більш калорійними продуктами, в тому числі м’ясом і овочами, використовуючи смаження, набагато більш калорійні. Харчова цінність баклажана складає (сто грам):

  • білки — 1,2 грам;
  • жири — 0,1 грам;
  • вуглеводи — 4,5 грам.

Баклажани багаті на клітковину, білки, вітаміни З, В1, В2, В5, В6, РР, мінералами (кальцієм, залізом, фосфором, натрієм, магнієм), пектином, розчинними цукрами. Вітамін РР — це нікотинова кислота. У зв’язку з високим вмістом її в баклажані, страви з цього овочу рекомендують тим, хто кидає палити. Завдяки натуральній нікотинової кислоти організм легше переносить відмова від сигарет (цікаво, що тютюн, як і баклажан, теж входить в сімейство пасльонових).

Для схуднення баклажан хороший тим, що при низькій калорійності баклажана в ньому багато клітковини і пектину, які очищають організм від шлаків, виводять зайву рідину з організму, стимулюють роботу кишечника. При цьому баклажани містять великий набір мікроелементів, які зміцнюють серце, благотворно впливають на рівень холестерину, корисні при порушеннях обміну речовин, хворобах нирок і печінки, недокрів’ї.

Якщо ви хочете знизити калорійність баклажана при смаженні, його можна замочити на десять хвилин у холодній воді перед готуванням, тоді він буде менше вбирати жир.

Скільки калорій в баклажані залежно від приготування

Скільки калорій в баклажані, залежить також від способу приготування.Калорійність баклажана самого по собі низька, але страви з нього часто виходять висококалорійні. У будь-якому випадку, перед приготуванням рекомендується порізати баклажани, як того вимагає рецепт, а потім добре посолити і почекати півгодини, а потім віджати і злити сік. Так з баклажанів піде гіркоту. Розглянемо різні способи приготування баклажанів:

Баклажани смажені з часником. Калорійність смажених баклажанів відносно низька, вона становить 95,5 ккал на сто грам.

Інгредієнти на вісім порцій:

  • баклажан великий 2 шт.;
  • помідори 4 шт.;
  • яйце 4 шт.;
  • масло рослинне для смаження;
  • часник — 2 зубчики;
  • зелень і сіль за смаком.

Всі інгредієнти готуються для смаження: баклажани нарізати уздовж тонкими пластинками, яйця збиваються з сіллю і перцем, помідори нарізати часточками, часник пропускають через землянку, зелень дрібно ріжеться. Кожну пластинку занурюють в яйце і обсмажують на сковороді під кришкою, з кожної сторони (приблизно за три хвилини). Коли підсмажені баклажани, одну боку змащують часником, кладуть часточки помідора, зелень і згортають баклажани в трубочку, фіксуючи зубочисткою. Згортати їх потрібно, поки баклажани ще гарячі. Подають смажені баклажани гарячими і холодними. Калорійність смажених баклажанів дозволяє їсти їх разом з м’ясними стравами, проте найкраще їх використовувати в якості закуски. У зв’язку з достатньою кількістю білка смажені баклажани, калорійність яких дозволяє вживати їх щодня, допомагають нарощувати м’язову масу.

Тушковані баклажани. Калорійність тушкованих баклажанів становить близько 41,3 ккал, це середня калорійність. Тушковані баклажани — інгредієнти:

  • баклажан великий 2 шт.;
  • перець солодкий болгарський 2 шт;
  • морква 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста 2 шт.;
  • помідори 600 грам;
  • Масло рослинне для смаження;
  • Часник — 2 зубчики;
  • Зелень, перець і сіль за смаком.

Лук ріжеться півкільцями і смажиться до золотистого кольору. Морква натирається на крупній тертці. Перець і баклажани нарізати кубиками, помідори — часточками. Часник і зелень дрібно кришаться. Додаються до цибулі всі інгредієнти, крім зелені, солі і перцю, які додаються в останню чергу. Все тушкується 15 хвилин на середньому вогні. Калорійність тушкованих баклажанів нижче калорійності смажених баклажанів.

Баклажан запечений. Калорійність баклажана запеченого становить 69,2 ккал. Запечені баклажани — інгредієнти:

  • баклажан 1 кг;
  • помідори 5 шт.
  • часник — 3 зубчики;
  • зелень, перець і сіль за смаком.

Баклажани нарізати вздовж, помідори — кружечками, часник дрібно рубається. Деко змащують маслом, баклажани укладають на деко і посипають часником. Зверху кладуть помідори, посипають сіллю і перцем. Накривають зверху часточкою баклажана і змащують рослинним маслом. Страва готується в духовці 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Скільки калорій в баклажані, приготованому за іншими рецептами:

  • мариновані баклажани — 105 ккал на сто грам;
  • баклажани тушковані в томаті — 113 ккал на сто грам;
  • баклажани, фаршировані овочами — 49 ккал на сто грам.
  • ікра баклажанна — 170 ккал на сто грам.
Ссылка на основную публикацию
"