Калорійність сиру

 

продукт
калорійність
білки
жири
вуглеводи

сир Голландський
352 ккал
26,0 г
26,8 г
0 м

сир Чеддер
392 ккал
23,0 г
32,0 г
0 м

сир Мюнстер
365 ккал
23,4 г
30,0 г
0 м

Эмментальский сир
370 ккал
28,7 г
28,5 г
0 м

сир Пармезан
292 ккал
33,0 г
28,0 г
0 м

Адигейський сир
270 ккал
18,5 г
14,0 г
0 м

Сир російський
360 ккал
24,1 г
29,5 г
0 м

Плавлений сир
300 ккал
16,8 г
11,2 г
23,8 р

сир Рокфор
332 ккал
20,0 г
28,0 г
0 м

сир Горгонзола
310 ккал
19,0 г
26,0 г
0 м

сир Камамбер
291 ккал
21,0 г
23,0 г
0 м

сир Брі
291 ккал
21,0 г
23,0 г
0 м

сир Фета
290 ккал
17,0 г
24,0 м
0 м

Одні сорти сиру підходять для дієтичного харчування, інші занадто калорійні. Тим не менш, продукт ні в якому разі не можна виключати з щоденного раціону, оскільки він дуже корисний і містить величезний перелік корисних для розвитку організму речовин. Особливо необхідний сир для тих, хто постійно займається спортом і наражає своє тіло значним фізичним навантаженням.

Ця стаття присвячена саме сиру. Скільки калорій в сирі? Яка калорійність плавленого сиру? Відповіді на питання постараємося знайти нижче.Поговоримо про існуючі сорти сиру, їх калорійності та харчовому складі. З’ясуємо, у чому розходження між декількома видами сиру, і які переваги одного сорту сиру перед іншим.

Скільки калорій в сирі?

Калорійність сиру залежить від його виду (твердого, напівтвердого, м’якого), а також від якості і жирності молока, що використовується в технологічному процесі. Розглянемо хімічний склад і калорійність деяких сортів сиру.

Голландський сир. Найближчим родичем продукту є сир під назвою Гауда. Голландський сир відноситься до твердих сирів. Смак насичений горіховим ароматом, і тим він сильніший, чим більше зрілість продукту. Цей сорт сиру чудово підійде для дієтичного харчування. Відсоток жирності цього продукту не перевищує 28 %. У той же час, Голландський сир насичений білками (близько 25 %), що зустрічається серед сирів досить рідко. Загальна калорійність сиру Голландського становить 352 ккал.

Сир Чеддер. Це англійський сир твердих сортів. Зріє такий сир порядку 60-180 днів. Іноді тривалість дозрівання досягає року. Продукт характеризується злегка кислуватим присмаком горіха. Сорт відноситься до одних з найбільш вироблених у світі. Він жирніше Голландського. У 100 г Чеддера міститься 32 г жиру, 23 г білків. Калорійність сиру Чеддер — 392 ккал.

Мюнстер. Цей сир родом з Франції. Жирність його не так велика, як, скажімо, у Чеддера. Вона складає 29 г на 100 г продукту. Що стосується білків, то в Мюнстері його 26 р. Калорійність сиру дорівнює 365 ккал. До цього сиру за смаковими якостями та хімічним складом дуже близькі такі сири, як Ліваро, Лімбургійська, Ромадур, Тильзитер.

Эмментальский сир. Це твердий вид сиру, дуже популярний в Швейцарії, Німеччині, Франції та Англії. Жирність продукту — 31 р, кількості білків — 29 р. Калорійність сиру становить 370 ккал.

Пармезан — король сирів. В Італії виробляють кілька різновидів Пармезану. Найтвердішим з усіх є саме Пармезан. Період дозрівання сиру становить 5-10 років. За твердженням фахівців, з роками Пармезан стає краще і твердіше. Зрештою, настає момент, коли розколоти головку сиру можна тільки з допомогою молотка. В 100 г сиру міститься близько 28 г жиру, 33 г білків, а загальна калорійність сиру становить 292 ккал.

Адигейський сир. Сорт відноситься до категорії м’яких сирів. Його «родичами» є Бринза, сир Моцарелла, Фета, Маскарпоне, Рікотта, а також домашній сир. Адигейський сир, калорійність якого не перевищує 270 ккал, дуже добре поєднується з зеленню, овочами і навіть фруктами, а також з макаронними виробами. Обсмажені з усіх сторін скибочки адигейського сиру мають чудовий смак.

Калорійність адигейського сиру обумовлена вмістом в продукті значної кількості вітамінів, кальцію, незамінних амінокислот, фосфору. Завдяки такому багатому складу сир має високу харчову і лікувальну цінність. Вживання саме цього сорту сиру рекомендовано дітям, вагітним, годуючим матерям, літнім людям. Завдяки порівняно невисокій калорійності адигейського сиру і низькому вмісту в ньому солі продукт рекомендований людям, які страждають підвищеним тиском (гіпертонією).

Російський сир добре відомий кожному. Адже цей продукт по праву завоював звання національного. Від інших видів сиру його можна відрізнити по характерному малюнку. Російський сир виготовляється тільки з пастеризованого коров’ячого молока з додаванням мезофильной закваски. Завдяки значній калорійності російського сиру в ньому міститься багато білка (23 р. в 100 г. продукту), а також кальцію і фосфору. Вживання такого сиру необхідно для хорошої роботи кістково-м’язової системи. Значення показника калорійності російського сиру становить 360 ккал. Значення достатньо велике. Тим не менш, калорійність російського сиру, на думку дієтологів, не повинна стати причиною відмови від вживання даного виду сиру. Щоб продукт не позначилася на стані здоров’я і не вплинув на масу тіла, вживати його потрібно в дуже невеликих кількостях.

Плавлений сир. Він унікальний за складом. Калорійність плавленого сиру порівняно невелика. Порівняно з твердим сиром, даний продукт володіє величезними перевагами, одним з яких є здатність повністю засвоюватися організмом. Крім цього, калорійність плавленого сиру не так велика, як кількість калорій в твердому сирі. Плавлений сир — продукт поживний, корисний для людини завдяки наявності в складі великої кількості фосфору і кальцію. Ще одним незамінним речовиною у складі сиру плавленого є казеїн, або молочний білок вищої якості. Повноцінний склад продукту обумовлює калорійність плавленого сиру, яка трохи нижче калорійності російського сиру і дорівнює 300 ккал.

Калорійність і склад блакитних сирів

Особливої уваги заслуговує благородний сорт сиру, або блакитний.

Рокфор. Це знамените творіння французьких сироварів користується величезною популярністю і в нашій країні. Варто зауважити, що справжній Рокфор повинен бути виготовлений з овечого молока. У сирну масу додається трохи грибка пенициллиум рокфорти, який вирощується на житньому хлібі. Кришаться шматочки сиру пронизані жилками блакитний цвілі. Цей сир ще називають аристократичним. Скільки калорій в сирі Рокфор? Відповідь — 332 ккал. Не так вже й мало! Вміст жиру в продукті досягає 28 г, білка — 20 р.

Горгонзола — гідний конкурент сиру Рокфор. Сир дуже знаменитий і проводиться тільки в Італії. Тіло м’яке, відноситься до полутвердому увазі. Сир Горгонзола не такий жирний, як Рокфор. Калорійність сиру, як правило, не перевищує 310 ккал.

Камамбер — французький сир, що зустрічається в Росії досить рідко. Нині його виготовляють у Франції. Знавці сирів переконані в тому, що кращий Камамбер роблять у Нормандії. У 100 г Камамбера міститься 23 г жиру і 21 г білка. Калорійність сиру — 291 ккал.

Брі — знаменитий французький сир. Смак його дуже тонкий, з горіховим присмаком. У 100 г сиру 23 г білка і 21 г жиру. Калорії сиру не перевищують 291.

Популярний сьогодні сир Фета готують з овечого молока. В 100 г продукту — 24 г жиру, 17 г білка. Калорійність сиру дорівнює 290. Можливо, саме Фета є прабатьком всіх існуючих на сьогодні видів сирів середземномор’я.

Ссылка на основную публикацию
"