Калорійність пшоняної каші

продукт
калорійність
білки
жири
вуглеводи

пшоняна каша на воді
90 ккал
3 р
0,7 г
17 г

пшоняна каша на молоці
120 ккал
3,9 г
3,5 м
10,5 г

пшоняна каша на молоці з гарбузом і цукром
158 ккал
4,2 г
8 г
18,5 г

пшоняна каша на воді з гарбузом
50,6 ккал
1,8 м
0,5 г
10,6 г

Розсипчасту і пишну пшоняну кашу готують з пшона, яке також називають просом. Пшоно має яскраво-жовтий колір. Обробляти його вперше почали в Китаї в п’ятому тисячолітті до нашої ери, і тільки потім воно поширилося по всьому світу. Китайці робили з проса не тільки каші, але і квас, борошно, солодкі страви, пиво і супи.

На території Росії пшоно почали вирощувати в третьому тисячолітті до нашої ери. Пшоно добре прижилися у слов’ян, так як воно є зовсім невибагливою культурою і здатне витримувати суворий клімат. Вже у вісімнадцятому столітті слов’ян була відома користь пшоняної каші, так як вона була основним блюдом у селян. Її варили на молоці, так і на воді, додаючи різноманітні начинки: овочі, мед і масло.

Склад і калорійність пшоняної каші

На сьогоднішній день пшоняна каша не так популярна, як раніше, але, пам’ятаючи про її користь, все-таки варто частіше використовувати цей продукт у своєму раціоні. У ній містяться незамінні амінокислоти, які є будівельним матеріалом для м’язів і клітин нашого організму, корисні рослинні жири, без яких в організмі не може засвоюватися вітамін D і каротин, а також складні вуглеводи, які виводять з організму токсичні речовини і шлаки. За змістом амінокислот пшоняна каша поступається лише вівсянці та гречці. Крім того, в ній міститься величезна кількість клітковини.

З мікро — і макроелементів у пшоняної каші присутні фосфор, кремній, залізо, фтор, магній, марганець і мідь. З вітамінів — Е, РР, А, тіамін (В1), В5, В6, В2, фолієва кислота і бета-каротин. 11 відсотків пшоняної каші складають білки, від 3 до 4 відсотків — жири і 60 відсотків — вуглеводи.

Природно, любителям цієї страви хочеться дізнатися, скільки калорій в пшоняної каші. Калорійність пшоняної каші, приготовленої на воді, становить 90 калорій на 100 грам продукту. Крім невисоку калорійність, пшоняна каша корисна людям, охочим схуднути, також і тим, що вона володіє ліпотропною дією. Тобто вона ефективно виводить вже накопичився в організмі жир і перешкоджає відкладенню нового, тому і вважається дієтичним продуктом. Щоб урізноманітнити смак пшоняної каші, в неї можна додавати молоко, гарбуз, сир, горіхи та інші улюблені продукти.

Скільки калорій в пшоняної каші на молоці

Калорійність пшоняної каші на молоці становить приблизно 120 калорій. Звичайно, ця цифра буде залежати ще і від додаткових добавок — масла, горіхів, варення, з якими можна вживати пшоняну кашу. Калорійність пшоняної каші на молоці не можна назвати дуже низькою, зате така каша буде дуже поживною та корисною.

Корисні властивості і шкоду пшоняної каші

Пшоняна каша рекомендована тим, хто має проблеми зі здоров’ям — діабет, атеросклероз, хвороби печінки, підшлункової залози, серцево-судинної і нервової систем. Вона здатна виводити з організму токсичні речовини, важкі метали, шлаки та антибіотики, тому рекомендована всім, хто живе в районах з несприятливою екологією.

Особливо пшоняна каша корисна тим людям, які страждають від захворювань серця: завдяки високому вмісту калію, пшоно здатне відновлювати роботу серця. Мідь надає еластичність кісток і м’язів, а фтор і кремній зміцнює волосся, нігті, кістки і зуби. Також пшоняна каша має загальнозміцнюючу, бадьорить і зігріваючий дії, тому незамінна для ослаблених людей і дітей.

У пшоняної каші є протипоказання до вживання. Вона не рекомендована людям зі схильністю до запорів і зниженою кислотністю шлунка, хвороби щитовидної залози. При частих запорах вживати пшоняну кашу можна не частіше одного разу в тиждень, додаючи в неї кисломолочні продукти та овочі.

Рецепт пшоняної каші на молоці

Інгредієнти:

  • один стакан пшона;
  • дві склянки води;
  • дві склянки молока;
  • вершкове масло за смаком.

Переберіть і промийте пшоно в гарячій воді до тих пір, поки вода не буде залишатися чистою. Візьміть каструлю, засипте в неї промите пшоно, залийте гарячою водою і поставте на вогонь. Після закипання води зніміть піну, посоліть і швидко випаруйте воду, щоб пшоно не разварилось. Долийте гарячого молока і варіть на невеликому вогні до загусання. Заправте кашу маслом, перемішайте і насолоджуйтеся її смаком.

Ссылка на основную публикацию
"