Калорійність квасолі

продукт
калорійність
білки
жири
вуглеводи

квасоля варена
123 ккал
7,8 г
0,5 г
21,5 г

квасоля суха
265 ккал
21,1 г
1,2 м
41,4 г

квасоля біла
102 ккал
7 р
0,5 г
16,9 г

квасоля червона
93 ккал
8,4 г
0,3 г
13,7 г

стручкова квасоля
24 ккал
2 г
0,2 г
3,6 г

квасоля біла консервована
99 ккал
6,7 г
0,3 г
17,4 г

квасоля консервована в томатному соусі
106 ккал
5,4 г
0,3 г
20,3 г

Квасоля, поряд з горохом, одне з найвідоміших у світі рослин сімейства бобових. В Європі квасолю вирощують з часів Стародавньої Греції, де вона вважалася їжею бідняків», в Азії квасоля входить до складу багатьох страв східної кухні, де з квасолі часто роблять борошно. В даний час її культивують по всьому світу. Найчастіше квасоля використовується в якості гарніру. Сирої її не їдять, але варять або смажать, додають в супи, консервують. В консервованої квасолі зберігається досить багато поживних речовин. Калорійність консервованої квасолі в томаті складає всього 106 Ккал на сто грам, це можна порівняти з калорійністю дієтичного м’яса.

Квасоля — це джерело рослинного білка, за поживністю не поступається м’ясу. При цьому квасоля практично не містить жирів. Норма споживання квасолі — три склянки на тиждень. Це стосується червоної квасолі. Перед приготуванням квасолю рекомендується замочити на деякий час.

Справа в тому, що у різних видів квасолі калорійність різна і корисні властивості — теж. Це ж стосується і способів приготування. Сама низька калорійність квасолі стручкової. Всього 24 Ккал на сто грам. Найвища калорійність — червоної і білої квасолі. Це 93 Ккал і 102 Ккал на сто грам відповідно. Чому така різниця? По-перше, стручкова квасоля — це не стільки білки, скільки вуглеводи і клітковина, бо вживається стручкова квасоля разом з зеленою частиною (стручком). А у білої і червоної квасолі калорійність буде більше, бо її основа — це складні вуглеводи і білки, які складають більше половини від ваги квасолі.

Скільки калорій в квасолі

Як вже було сказано, калорійність квасолі залежить від її сорту. Сортів квасолі було виведено безліч. По порядку, які сорти найбільш поширені:

  1. Велика біла квасоля «бейбі ліма», схожа на черепашку. Вариться вона приблизно півтори години, смак — вершковий. Її зазвичай додають в супи і салати. Калорійність вареної квасолі «бейбі ліма» становить 123 Ккал.
  2. Мексиканська червона строката квасоля, фіолетова з строкатими рожевими плямами. Дуже насичений запах. Використовується в союзі з пряними травами в пасті для тортилії.
  3. Біла квасоля «неві», велика і довга — використовують у консервах. Часто її можна бачити в якості консерви «біла квасоля в томатному соусі» (калорійність квасолі в консервованому вигляді — приблизно 99 Ккал на сто грам). З неї виходить наваристий суп.

Також існують чорна квасоля, квасоля пурпурова «Кидни» (незамінний інгредієнт для «каррі»), японська біла квасоля «азуки», біла квасоля «чалі», стручкова квасоля…

Скільки калорій в квасолі різних сортів? Калорійність червоної квасолі «кидни», найбільш поширеною в нас, в сирому вигляді становить близько 93 Ккал. Калорійність червоної квасолі того ж виду, але сушеної, становить 265 Ккал. Калорійність червоної квасолі іншого виду може відрізнятися.

Калорійність білої квасолі «неві» в сирому вигляді становить 102 Ккал, в сушеному вигляді калорійність білої квасолі — 265 Ккал на сто грам. Проте така висока калорійність сушеної квасолі відразу компенсується варінням, бо як калорійність квасолі вареної білої становить 123 Ккал на сто грам.

Калорійність квасолі стручкової найнижча, вона складає всього 24 Ккал на сто грам.

У різних сортів квасолі також різний харчовий склад. Наприклад, стручкова квасоля легше перетравлюється і містить менше білків, ніж червона. Але вся квасоля має приблизно однаковий набір вітамінів і мікроелементів.

Стручкова квасоля містить багато вітамінів С, А, вітамінів групи В, вітаміну Е, фолієвої кислоти, мінералів і клітковини. Містяться в стручкової квасолі вітаміни С, А, Е, цинк і калій працюють як антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, забезпечуючи гарний вигляд шкірі і волоссю. Клітковина, фолієва кислота, магній і калій покращують стан серцево-судинної системи і знижують ризик інфаркту та інсульту. Стручкова квасоля містить більше вітамінів, ніж інші види квасолі, але менше білків. Завдяки більшій частці клітковини і води калорійність стручкової квасолі менше, ніж у інших видів квасолі.

Склад білої і червоної квасолі з вітамінів і мікроелементів майже ідентичний. Червона квасоля містить також вітаміни групи В, особливо вітамін В6, який відповідає за імунітет, стан волосся і шкіри, нервової системи.

Квасоля протипоказано (чи небажане) вживати в наступних випадках:

  • людям похилого віку (метеоризм при вживанні квасолі обумовлений тим, що не всі складні вуглеводи в квасолі організм в змозі переварити);
  • при подагрі і нефриті;
  • при гастритах і виразках з підвищеною кислотністю;
  • при холециститі і коліті.

Квасоля рекомендується людям, які суворо стежать за рівнем цукру в крові. Квасоля, як і всі бобові, має низький глікемічний індекс, отже, на рівень цукру в крові квасоля не вплине. Справа в тому, що у квасолі міститься велика кількість складних вуглеводів, перетравлюється квасоля повільно. Для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту це погано, а для діабетиків — навпаки, тому, що глюкоза при перетравленні вивільняється повільніше і цукор в крові не підвищується різко.

Калорійність квасолі і її корисні властивості в залежності від приготування

Квасоля не їдять сирої через вміст токсинів. Потрібно мінімум десять хвилин теплової обробки, щоб від них позбутися. Але квасоля зберігає до 80% своїх корисних речовин при готуванні, навіть при консервуванні. Тому квасолю і вважається дієтичним продуктом.

Виходячи з того, що в залежності від сорту калорійність квасолі може коливатися між 24 і 300 Ккал, розглянемо, скільки ж калорій в квасолі різних сортів в різних рецептах.

Візьмімо, наприклад, звичайну червону квасолю «кидни». Скільки калорій в квасолі в сирому вигляді? 93 Ккал на сто грам. А яка калорійність вареної квасолі? 123 Ккал. Чому так відбувається? Тому що при варінні квасоля розбухає, стає легше, вбираючи воду, в якій вона вариться, одночасно віддаючи частину речовин воді. А яка калорійність квасолі консервованої? Всього 99 Ккал на сто грам. Калорійність консервованої квасолі — найнижча серед інших видів приготування квасолі. Наприклад, калорійність квасолі запеченої складе 155 Ккал на сто грам.

Калорійність стручкової квасолі в різних стравах може коливатися від 120 Ккал до 170 Ккал на сто грам. Наприклад, калорійність вареної квасолі стручкової становить 127,5 Ккал на сто грам. З неї готують салати, вона годиться для розвантажувальних дієт і дієтичного харчування. Стручкова квасоля містить приблизно ті ж вітаміни і мінерали, що і звичайна червона квасоля, тільки калорійність стручкової квасолі набагато менше, а клітковини в ній більше. Трохи гірше для дієтичного харчування стручкова квасоля смажена. Її калорійність становить 173,6 Ккал на сто грам.

Краще всього використовувати в їжу молоді стручки, тому що перезрілі — жорсткі на смак. У молодої квасолі зелень ніжніша за кольором.

Ссылка на основную публикацию
"