Калорійність картопляного пюре

 

продукт
калорійність
білки
жири
вуглеводи

картопля
80 ккал
2,0 г
0,4 г
18,1 г

картопляне пюре з маслом
120 ккал
2,0 г
3,8 г
15,3 г

картопляне пюре з молоком
90 ккал
1,8 м
0,8 г
15,3 г

Картопляне пюре — це страва, знайоме всім. Воно входить в меню дитячих садків і санаторіїв, підходить навіть для дієти людей, які страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. (Картопляне пюре заспокоює шлунково-кишковий тракт і включено до складу дієти при виразці і гастриті.) Не варто відмовлятися від нього, навіть якщо ви дотримуєтеся суворої дієти для схуднення. Калорійність картопляного пюре залежить від калорійності входять в нього додаткових інгредієнтів, таких як, наприклад, молоко і масло. Картопляне пюре корисно для здоров’я, у нього чудовий смак і легка засвоюваність. Пюре відмінно поєднується з багатьма іншими продуктами, його можна готувати, додаючи в нього не тільки картоплю, але інші овочі, наприклад топінамбур або шпинат. Картопляне пюре не викликає алергічних реакцій (за винятком випадків гіперчутливості).

Калорійність картопляного пюре, корисні речовини і склад

Скільки калорій в картопляному пюре? Пюре — це складне блюдо, кількість калорій в пюре безпосередньо залежить від додаткових жирів, що входять в рецепт. Кількість калорій в картопляному пюре, таким чином, можна регулювати. Скільки калорій в картопляному пюре, приготованому тільки на воді, без додавання олії? Всього 63 Ккал на сто грам. Навіть менше, ніж у картоплі, вареному в мундирі, за рахунок додавання рідини в пюре. Продукт складається в основному з вуглеводів, багатий крохмалем. У картоплі містяться вітаміни А і С, мікроелементи, такі як кальцій, калій, магній, натрій і фосфор. Картопляне пюре швидко насичує і очищає організм, а мікроелементи, які в ньому перебувають, благотворно впливають на стан зубів і кісток, а також на роботу мозку. Побічні ефекти не виявлені, єдиний шкоди організму можуть приносити додаткові інгредієнти на зразок неякісного масла (спреду або маргарину). Скільки калорій в картопляному пюре з різними добавками — розглянемо окремо.

Калорійність картопляного пюре в залежності від рецепту

Основний рецепт картопляного пюре на воді полягає в наступному:

Картоплю очищають і, якщо це не картопля, пережив зиму, який накопичив під шкіркою синильну кислоту, то краще чистити його спеціальної овочечисткою, так як найцінніші поживні речовини знаходяться під шкіркою. Для того щоб картопля добре разваривалась, радять брати сорти з жовтуватим кольором очищеного картоплі, так як в них більше крохмалю. Далі кип’ятять воду в каструлі, картоплю ріжуть на частини (не занадто дрібні) і опускають у киплячу воду. Це теж допомагає зберігати більше поживних властивостей. Додають сіль і варять на середньому вогні 15-20 хвилин до готовності, нещільно прикривши кришкою. Готову картоплю повинен легко розрізати ножем, розвалюватися на частини. Далі злити воду. Якщо ви готуєте картоплю на воді, то частину води зливають окремо, її додають пізніше. Після того як злили воду, кулінари пропонують повернути каструлю з картоплею на вогонь і тримати на повільному вогні під кришкою ще пару хвилин, періодично струшуючи, щоб картопляне пюре вийшло більш розсипчастим. Далі слід потовкти картоплю і збити його лопаткою, поступово додаючи картопляний відвар, який злили раніше. Для цього використовують дерев’яну лопатку і маточка. Небажано використовувати блендер або міксер, вони надають пюре не ту консистенцію. Калорійність картопляного пюре, приготованого таким чином, становить 63-68 Ккал. У разі суворої дієти пюре готують виключно на воді.

Як більш калорійного, але і більш смачної страви, у цей рецепт можна вносити такі доповнення:

Картопляне пюре з молоком. Молоко додають на стадії збивання готового картоплі пюре, замість картопляного відвару. Калорійність картопляного пюре з молоком, але без масла, становить близько 90 Ккал. Не варто додавати холодне молоко, це погіршить колір і смакові якості пюре.

Калорійність картопляного пюре з незначним додаванням до нього рослинного масла становить 82 Ккал. Рослинне масло додають також, якщо хочуть замінити масло вершкове. У цьому випадку на рафінованій рослинній олії смажать цибулю і додають його в картопляне пюре на фінальній стадії.

Калорійність картопляного пюре з маслом вершковим складе 120 Ккал. Обов’язково використовувати натуральне вершкове масло. Якщо такого немає, не варто замінювати його маргарином, краще використовувати масло рослинне. Наявність масла в пюре значно впливає на його смак. Пюре, зварене на воді, має характерну водянисту консистенцію на відміну від пюре з додаванням вершкового масла. Картопляне пюре виходить більш пластичним, повітряним. На 500 грамів картоплі потрібно 50 грам вершкового масла.

Калорійність картопляного пюре з молоком і маслом становить 130-150 Ккал на сто грам. Це вже не дієтичний продукт. Більше калорій тільки в картопляному пюре, приготованому на м’ясному бульйоні або з додаванням яєць. Але це вже варіанти рецептів «на любителя», оскільки яйця в картопляному пюре роблять його в’язким, а м’ясний бульйон — занадто жирним. Калорійність таких рецептів досягає 200 Ккал на сто грам.

Ще один варіант з низькою калорійністю картопляного пюре — це картопляне пюре з додаванням до нього при варінні інших овочів, наприклад, шпинату, брокколі, турнепсу, кольрабі, пастернака. При цьому враховується час варіння кожного овочу. Наприклад, рецепт зі шпинатом передбачає додавання шпинату в останній момент (на одну хвилину) до варящемуся картоплі. Брокколі варять окремо, п’ять-сім хвилин і додають до інших овочів.

Картопляне пюре і поєднання продуктів при дієті

З чим можна поєднувати картопляне пюре, якщо дотримуватися принципів здорового харчування, або в умовах дієти зі строгим підрахунком калорій?

Не слід використовувати пюре в якості гарніру до м’ясних страв, таким як смажене м’ясо, курка, риба. Також не варто їсти картопляне пюре з ковбасою, шпротами, оселедцем в маслі. Не бажано поливати пюре майонезом, і різними підливами висококалорійними соусами. Також не варто їсти картоплю з хлібом.

Бажано подавати картопляне пюре в якості основного блюда з різними овочами, вареними і сирими, у вигляді салатів. Можна комбінувати його з нежирними сортами риби, сиром, зеленню, використовуючи в якості заправки рослинне масло, бажано той, який призначений не для смаження, а для заправки. Це такі олії, як оливкова, соняшникова нерафінована, кукурудзяну, лляну і ріпакову. Калорійність картопляного пюре з маслом складе 80-90 Ккал на сто грам.

При дієті можна до картопляного пюре для різноманітності додавати такі цікаві інгредієнти, як трави та спеції: відварну селера, м’яту, зелений горошок, цедру лимона, шавлія, гострий і солодкий болгарський перець, чебрець, гірчицю і мускатний горіх. Також можна використовувати в якості добавки відварені гриби і різну зелень (петрушку, кріп, розмарин, зелений лук).

Ссылка на основную публикацию
"