Калорійність голубців

продукт
калорійність
білки
жири
вуглеводи

голубці
93,2 ккал
4,7 г
5,2 г
8 г

ліниві голубці
147,8 ккал
7,2 г
8 г
12,4 г

Голубці — це досить відоме блюдо на Близькому Сході і в Європі. Класичний рецепт голубців припускає, що це м’ясний фарш навпіл з рисом, загорнутий у капустяні (або виноградні) листя, тушкований або варений (листя при цьому теж готуються або варяться). У кулінарії існує безліч варіантів цієї страви.

Різноманітні рецепти пропонують замінити як листя, так і начинку. Голубці з виноградного листя мають деякий специфічний і цікавий смак, але, по суті, не особливо відрізняються від голубців з листя капустяних. В якості начинки пропонують замінити рис гречкою або м’ясо грибами, а то і зовсім овочами. З одного боку, це виправдано спробами знизити калорійність голубців, тому що калорійність голубців сильно залежить від начинки. Але з іншого боку, калорійність голубців надає не стільки м’ясо, скільки різноманітні соуси, в яких їх тушкують (або варять). Крім того, овочевий і грибний варіант начинки — це спосіб адаптації рецепту для вегетаріанців (а також пісних і розвантажувальних днів). Калорійність голубці з грибами становить усього 57 Ккал на сто грам. У будь-якому випадку, класичний рецепт — це м’ясний фарш, рис, спеції і капуста. Калорійність голубців за класичним рецептом ми розглянемо в першу чергу.

Скільки калорій в голубцях

Отже, рецепт: 500 грам м’ясного фаршу, дві третини склянки (або склянку) сирого рису і качан капусти на 800 грам. Але є ще соуси. У соус передбачаються наступні інгредієнти: 250-500 г сметани, склянку води, 2-3 ложки томатної пасти і приправи. Підрахувати калорійність соусу складно, так як крім різної кількості сметани ще й невідомо, скільки соусу потрапить у страву. Скільки калорій в голубцях вийде без урахування соусу? З склянки рису (200 грамів) виходить 600 грамів вареного рису, це 690 Ккал. 500 г м’ясного фаршу — це від 1750 до 1900 Ккал в залежності від жирності м’яса. Калорійність капусти — 25-29 Ккал на сто грам, відповідно качан капусти — це 200-240 Ккал. Загальна вага продуктів — майже два кіло, точніше — 1900 грам. Якщо розділити отримане кількість калорій на вагу, вийде близько 150 Ккал на сто грам. Калорійність соусу — приблизно 115 Ккал на сто грам. Якщо усереднити калорійність соусу і голубців, вийде, що калорійність голубців складе від 90 до 140 Ккал. Звичайно, калорійність голубців буде змінюватись в залежності від пропорцій інгредієнтів і жирності м’яса. У деяких рецептах їх поливають сметаною безпосередньо перед подачею, а тушкують у капустяному відварі, що залишився від капусти, коли її приспускали. Варіантів підготовки капусти до фарширування її начинкою є кілька. За класичним рецептом капусту злегка відварюють, кожні п’ять хвилин виймаючи і знімаючи верхні листки, щоб капуста проварилася рівномірно. Тоді залишається капустяний відвар, який потім використовується для соусу. В різних рецептах в соус додають томатну пасту і різну кількість сметани. В інших рецептах капусту пропонується злегка запекти у фользі в духовці або в мікрохвильовій печі (без фольги). В останньому випадку її також рекомендують періодично виймати і зрізати верхні листки.

Скільки калорій в голубцях домашніх за різними рецептами

Крім класичного рецепту голубців існує безліч варіацій рецепта. Так, в Туреччині роблять так звану «долму» і «сарму». Сарма — це начинка з рису, оливкової олії, родзинок, кедрових горішків, солі і спецій (м’яти, імбиру, кориці, чорного перцю). Крутять її з виноградним листям (маринованими), тонко — товщиною з палець, тушкують як звичайні голубці. В принципі, якщо не заливати її потім сумішшю оливкової олії і лимонного соку (в якій вона настоюється, поки остигає), це можна вважати долмой (правда, сарму намагаються робити менше і тонше). Долма ж взагалі — це збірна назва голубців на Близькому Сході і в Середній Азії. Відмінність її від голубців в тому, що в неї не обов’язково кладеться м’ясний фарш, а ось листя, в які вона загортається — обов’язково виноградні. Калорійність долми і сармы без м’яса — 65 Ккал на сто грам, калорійність долми з бараниною — 165-180 Ккал на сто грам.

Ще один підвид рецепта голубців — ліниві голубці. Калорійність ленивыхголубцов приблизно така ж, як і у звичайних, і залежить від пропорції інгредієнтів. У середньому, калорійність ледачих голубців становить 147,8 Ккал на сто грам. Ліниві голубці — та ж сама приспущенная капуста, дрібно рубана, перемішана з фаршем, рисом і цибулею з морквою (за бажанням). Тобто ті ж самі інгредієнти, але змішані. З цього фаршу формуються котлетки, які потім смажать, тушкують або запікаються. Другий варіант — фарш і капустяне листя перекладаються шарами в форму і запікаються. Виходить м’ясна запіканка з капустою. Переваги цього рецепту — у швидкості приготування (пропускається самий трудомісткий етап — загвинчування фаршу капусту) і в тому, що капусту вже не можна залишити на тарілці, з’ївши лише фарш. Недоліки цього рецепту в тому, що не можна заготовити сирі голубці запас (заморозивши їх в морозилці) і ще у втраті естетичності страви. Крім того, в традиційних голубцях легше візуально визначити порцію і не переїсти. Слід також пам’ятати, що калорійність ледачих голубців збільшується за рахунок масла, на якому їх смажать (як і у випадку з іншими смаженими стравами).

Рецепт традиційних голубців

Наведемо основний рецепт голубців, а також деякі нюанси їх приготування.

Голубці традиційні, на яловичому (або курячому) фарші, з рисом і цибулею. Інгредієнти:

  • 500 грам фаршу (можна брати будь-який, але краще пісний яловичий);
  • 23 або 1 склянку рису (краще круглий);
  • середній качан капусти — 800 грам (капусту краще брати пухку);
  • цибулина, приправи, сіль, зелень — за смаком;
  • стакан (або більше, якщо без соусу) води;
  • сметана і пару ложок томат-пасти для соусу — за бажанням.

Підготовка капусти: листя зрізують зі свіжої капусти (ножем біля основи), а потім приспускають її 2-3 хвилини в киплячій підсоленій воді. Після чого з листя видаляють поздовжню жилку ножем, обрізаючи виступаючу частину, або позбавляються від її жорсткості, відбиваючи і прокочуючи качалкою.

У фарш, якщо він не покупної, при прокрутці м’яса додають також сиру цибулину. Після чого перемішують фарш зі спеціями, сіллю і рисом. Рис повинен бути не сирий, але і не повністю зварена, це 10 хвилин варіння.

У капустяні листи загортається начинка, зазвичай десертна ложка, з урахуванням того, що рис ще розбухне і збільшиться. Є способи загортати голубці «конвертиком», є звичайні трубочки. Готові голубці кладуть у казан, в якому дно викладено забракованными капустяними обрізками. Це для того, щоб голубці не пригоріли.

Після того, як голубці складені пошарово, їх заливають соусом. Соус складається з спецій, засмажки з цибулі і моркви, томатної пасти, води і 200-500 грам сметани. Є рецепти, де соусу немає, і голубці заливають підсоленою водою. Тушкуються голубці приблизно півгодини, все залежить від фаршу. Як тільки фарш і рис готові, голубці вважаються готовими.

Їх подають до столу зі сметаною і зеленню. Голубці є самостійним гарячою стравою, до них не потрібно особливого гарніру. Калорій в голубцях трохи, навіть з урахуванням сметани.

Ссылка на основную публикацию
"