Буч дієта меню

Щоб позбавити тіло від ненависних кілограмів, багато хто вдається до численних дієт, не завжди є ефективними. Останнім часом однією з найбільш затребуваних стала дієта білково-вуглеводного чергування. Такий спосіб харчування передбачає змінне варіювання кількості з’їдених білків і вуглеводів для досягнення бажаного результату та його утримання на протязі довгого періоду часу.

Правила дієти білково-вуглеводного чергування

Принцип БУЧ дієти полягає в черговості вживання вуглеводної і білкової їжі. Такого раціону можна дотримуватися не більше 3 місяців. Сидіти на такій дієті можна 2 рази в рік. Особливо вона популярна серед людей, яким завжди необхідно тримати себе в прекрасній (підтягнутою) формі.

Класична схема БУЧ складається з таких 4-х денних циклів:

  1. 1 та 2 день — вживання білкової їжі (у розрахунку: 3-4 г на 1 кг ваги), прийом вуглеводів на рівні половини г на 1 кг ваги.
  2. 3 день — вуглеводний, кількість спожитих вуглеводів повинно досягати 5-6 г на 1 кг ваги, білок становить лише 1 г на 1 кг ваги.
  3. 4 день — низковуглеводний: білок становить — 2-3 г на 1 кг ваги, а вуглеводи — 2-3 р.

Дуже важливо під час дієти не перевищувати допустиму добову калорійність продуктів. Прийом їжі по всі дні циклу повинен бути 5-6 разів протягом дня. У білкові дні потрібно вважати тільки кількість білка, вуглеводи і жири, які можуть потрапляти в організм (наприклад, з сиром), вважати не потрібно. У вуглеводні дні підраховуються тільки уживані вуглеводи.

Продукти для дієти

Позитивною стороною дієти БУЧ можна назвати можливість людини самому підбирати продукти для свого раціону, при цьому він не відчуває почуття голоду.

Самі вуглеводні продукти

  • круп’яні каші;
  • крохмалисті овочі (капуста, перець, кабачки, гарбуз, зелень, цибуля);
  • макарони з твердих сортів пшениці;
  • хлібці і хліб з цілісного зерна;
  • фрукти
  • свіжі гриби;

Перелік білкових продуктів

  • біле м’ясо без жиру (куряча грудка, м’ясо індички);
  • морепродукти, свіжа риба;
  • курячі яйця (бажано білок);
  • молокопродукти (сири з жирністю до 30%, кефір, сир, бринза);
  • горіхи;

У дні вживання білків раціон дозволяється додавати листовий салат, зелень, огірки. Чим корисний білок для організму знає кожен.
З тваринними продуктами в організм потрапляє деяка кількість жирів. Це норма — жири потрібні клітинам організму.

Маловуглеводні продукти

У низьковуглеводні дні рекомендовані нейтральні продукти за вмістом вуглеводів і білків. Серед можливих варіантів маловуглеводних продуктів перевага віддається вживання:

  • темного м’яса птиці,
  • червоного м’яса,
  • соєвого м’яса,
  • домашнього сиру,
  • спаржі,
  • сухофруктів,
  • ягід (слив, персиків, абрикосів),
  • зеленого горошку,
  • капусти брюссельської.

Дієта буч зразкове меню

Варіантів для БУЧ раціону безліч. Головне зрозуміти принцип — виснаження, перерва, наповнення, завершення циклу, тобто чергування вуглеводних і білкових днів. Всі страви готують способом запікання, варіння або гасіння. Питний режим повинен складати 1,5 — 2 л в день. Бажано готувати страви зі списку білкових і вуглеводних продуктів

Раціон вуглеводні дні

Вуглеводи в меню повинні становити 5-6 грамів на 1 кг маси людини. Потрібно вживати вуглеводи, які довго засвоюються. З каш найкраще в раціон включити вівсяну і гречану.

  • На сніданок потрібно з’їдати кашу, можна з сухофруктами.
  • Полуденок у вуглеводні дні повинен стати повноцінним прийомом їжі, а не перекусом. Він може складатися з половини курячої грудки з рисом (краще бурий) і шматочка хліба.
  • Обід може складатися з макаронів з твердих сортів пшениці і овочів. За 2 години до вечері можна з’їсти малокалорійні фрукти.
  • На вечерю можна з’їсти відварений рис з овочами, гриби.

Меню низкоуглеводного дня

У низьковуглеводні дні прийом білків і вуглеводів чергується протягом дня.

  • Сніданок може складатися з нерафінованої геркулесову каші (вівсяні пластівці не допускаються) з родзинками або запіканки із сиру, склянки несолодкого зеленого чаю.
  • На полудник може бути кефір з шматочком хліба або фрукти.
  • На обід можна приготувати відварне м’ясо (яловичина або курка) з зеленими овочами або рис з 2 скибочками сиру.
  • Вечеря: будь нежирна риба, приготовлена на пару або запечені, овочевий салат і шматочок житнього хліба, стакан кефіру.

Раціон білкового дня

Білкові дні в БУЧ дієті передбачають вживання 3-4 г білка на 1 кг маси тіла. Щоб зменшити апетит, за півгодини перед прийомом їжі рекомендується випивати 200 мл теплої води.

  • На сніданок можна з’їсти кілька відварених яєць або знежирений сир. Через 2-3 години після сніданку випити склянку кефіру.
  • В якості обіду можна приготувати рибу або курячу грудку на пару або запекти.
    Допускається використання спецій (перець, імбир, прованські трави). З вуглеводів можна на обід помідори, огірки, капусту.
  • За кілька годин до вечері приготувати яловичину, квасоля. Вечеря повинна бути не пізніше, ніж за 3-4 години перед сном. Він може складатися з вареного м’яса або знежиреного сиру. Перед сном допускається вживання нежирного кефіру.

Сенс дієти БУЧ

Зміст харчування БУЧ в чергуванні, в контрасті. Чим більше контраст білкових і вуглеводних днів — тим ефективніше дієта. Під час білкових днів виснажуються ресурси глікогену в організмі, починається різке зниження маси тіла — організм позбавляється від не потрібної для нього рідини в тканинах.

На 3 день починається завантаження вуглеводами, вага може повернутися або навіть стати трохи більше. До кінця циклу вага поступово приходить до нормальної позначки.

Циклічність меню не дає можливості організму швидко звикнути до нової калорійності, це дозволяє тримати бажаний вагу в нормі тривалий час. Чергування раціону посилює обмін речовин, отже, сприяє схудненню. Не можна повністю виключати жири.

Занадто низьке споживання жирів може призвести до появи патологічних змін в структурі шкіри, волосся і нігтів.

Ефективність білково-вуглеводного чергування

Дієта БУЧ є досить продуктивною. Маса тіла в період дієти може коливатися. Краще оцінити продуктивність даної системи харчування можна не за вагою тіла, а за його обсягами. В результаті суворого дотримання дієти можна реально втратити від 5 до 15 кг за 2-3 місяці. Знижуватися вага при БУЧ буде набагато повільніше, ніж при «голодних» дієтах.

Обмеження вуглеводів в білкові дні дає можливість вивести зайву рідину, а якщо до дієти додати ще силові навантаження, то процес спалювання жирів буде значно ефективніше. Демократичний раціон харчування не пригнічує фізичну активність організму і не веде до погіршення психологічного стану.

У БУЧ є і протипоказання.

Така дієта не дозволена людям з різними проблемами травних органів поряд із серйозними захворюваннями нирок. Головне для досягнення ефективного довгострокового результату — дотримання принципів здорового харчування!

Ссылка на основную публикацию
"